- Een coronabesmetting kan voorafgaand of tijdens je vakantie roet in het eten gooien
- Niet alle verzekeraars dekken gemaakte kosten door een coronabesmetting
- Lees de polisvoorwaarden van je reis- en annuleringsverzekering dus goed na, of bel met je verzekeraar voordat je op vakantie gaat.
- Lees ook: Vanaf maandag geen verplicht mondkapje meer op in het vliegtuig – de EU schrapt de laatste regels
Reizen was tijdens de coronapandemie was de afgelopen jaren vaak een uitdaging vanwege de coronamaatregelen die per land sterk konden verschillen. Inmiddels hanteren veel landen nog amper beperkingen rondom het coronavirus. Maar de corona is zeker niet weg, gelet op de recente zomerpiek van het aantal besmettingen in Nederland.
Wie COVID-19 krijgt kan nog steeds tegen problemen aanlopen rond de vakantie. Het is daarom verstandig om vooraf goed te checken hoe het zit met de dekking van een reisverzekering of een annuleringsverzekering.
Tijdens de pandemie hebben veel verzekeraars de polisvoorwaarden aangepast en er zijn flinke verschillen per verzekeraar wat betreft de dekking in het buitenland van coronagerelateerde zaken, zo signaleert financiële vergelijkingssite Pricwise.
Kleurcode blijft belangrijk voor verzekering bij problemen met corona
Om te beginnen blijven de kleurcodes van de Rijksoverheid van belang waarmee reisadviezen naar andere landen worden aangeduid. Er zijn vier codes: groen, geel, oranje en rood. Alleen als landen een groen of geel reisadvies hebben, wordt geadviseerd erheen te gaan.
Kleurcode oranje geldt alleen voor strikt noodzakelijke reizen en bij kleurcode rood wordt reizen streng afgeraden. Dergelijke kleurcodes worden afgestemd op basis van besmettingsrisico’s en reisbeperkingen in een land.
Het verschilt per verzekeraar of er dekking wordt geboden in landen met een oranje reisadvies. In landen met een rood reisadvies geldt voor vrijwel geen enkele verzekeraar dat er iets gedekt wordt.
Een reisadvies kan veranderen als je op vakantie bent. Reisverzekeraars bieden dan de dekking die het land had op moment van vertrek, op voorwaarde dat de reiziger zo snel mogelijk terugkeert. Wie besluit langer te blijven, doet dat op eigen risico.
Het verschilt per verzekeraar of er sprake is van een dekking als een reis geannuleerd moet worden omdat de reiziger besmet is geraakt met het coronavirus. Dekkingen voor ziektekosten op bestemming worden ook niet altijd gedekt, aldus PriceWise.
Een paar voorbeelden. Allianz verzekert medische kosten in het buitenland alleen als de module ‘medische kosten’ is ingeschakeld, en extra reis- en verblijfskosten als gevolg van een coronabesmetting worden alleen gedekt als het land van bestemming een geel of groen reisadvies heeft. Bij de annuleringsverzekering is het "op bestemming uitbreken van een besmettelijke" ziekte geen geldige reden voor annulering.
Centraal Beheer vergoedt reis- en verblijfskosten alleen als de verzekerde op reis positief test op corona, net als de meeste andere grote verzekeraars. Annulering op grond van het coronavirus is niet gedekt bij Centraal beheer. De reiziger is wel verzekerd als er een positieve PCR-test na het boeken van de reis was.
De verschillen zijn het grootst bij de annuleringsverzekeringen. Zo zegt Interpolis alleen te dekken als er sprake is van een positieve coronatest door een GGD en zeggen de meeste andere verzekeraars dat als een reiziger op bestemming besmet raakt en de vakantie moet afbreken, er geen sprake is van dekking.